Share your travel experience!

Wednesday, April 27, 2011

Friendship.

I have learned many things regarding friendship. I’d like to share some scenarios with you and yes, it is still about friendship.

 

Scenario A

The person who I think my best friend but then always busy with work and lover. Call me when needed and meet me when the lover is not around. I mean, most of the time. It was not like this before. Time can change everything. Now, I believe.

 

Scenario B

The person who I knew since I was in college and always feel insecure. Insecure about someday I will be kidnapped by other friends and abandon him/her. Took wrong option by badmouthing about what I’m doing and my relationship with another friend which force me to make a decision –- stay away.

 

Scenario C

The person who I knew pretty long time but he/she is emotional imbalance. Used to be worse but getting better. Feels insecure about friends around will get new friend and he/she will lose them. Make small problems bigger and explode (throw tantrum) to everybody.

 

Scenario D

The person who looks strict and serious which make me think he/she is firm. But I am wrong. He/she is emotional imbalance and could react without rational. Too bad friendship for him/her is like an airport you just come and go with emotion.

 

Scenario E

The person who is lack of confidence. Always create stories about relationship. Dream about things that hardly can be achieved. I know, if you want to dream, dream big. But please do not be too impossible.

 

Scenario F

The person always take advantage on me. Gives me empty promises and selfish. You got me once but not twice.

 

Scenario G

The person is very understanding and easy going. Always happy and do tolerate most of the time. Not selfish and very helpful. I guess this is the one everyone is seeking?  All the best.

 

… and the list goes on.

 

What do you think about friendship? Share with me your opinion.

82 comments:

  1. i think u are a good frenz..:) enough kot...:P

    btw,faisal friendship is like sambal belacan...even it hot the more u eat it the more u know bout it..hahahah..n after than u can decide etiher u want to continue eating eat or not..hahaha..


    merapu di pagi hari...kesan bgn terlebih awal...peace..XOXO..

    ReplyDelete
  2. naseb la faisal byk typing error..baru kul 5 pg kan..:P

    ReplyDelete
  3. wai - haha. sambal belacan sudahnya. tapi bau busuk how?

    ReplyDelete
  4. wai - bangun buat apa?

    ReplyDelete
  5. Good and limited... that's the key I guess.

    There are some who can be fun, but can't be trusted in a tricky situation.

    There are others who might bore you to death, but would never think twice about jumping into a raging river to rescue you.

    ReplyDelete
  6. terra - haha a perfect one is hard to find. but nearly perfect is fine for me... :-)

    too demanding?

    ReplyDelete
  7. Friendship is like this unbreakable chain of bond that you have with someone. Its so strong till no matter what road your friend choose, regardless good nor bad, you will be there for them no matter what.

    True friendship is like a pearl, so hard to find in that open blue sea but once you found it, its one of your most valuable possession.

    Friendship is never complete nor perfect. There will be at times when it'll go up and down. They come and go but believe me. Have faith in it because you'll be surprise how great the power of friendship is.

    Friendship, once you found that person that you can rely on. that person that will be there for you through thick and thin. Dont let go. Hold on tight and never give up.

    ReplyDelete
  8. "SAHABAT" & "KAWAN" adalah berbeza,

    ~SAHABAT~
    sebuah persahabatan itu akn kekal sampai bila2...akn sentiasa bersama susah & senang...X kira apa jua situasi yg sedang berlaku....Seorang sahabat itu dpt terima baik & buruk sahabat kita....Jika ada perselisihan faham,dpt dibincang bersama dan ia akn kembali seperti biasa.....

    ~KAWAN~
    ia hanya akn hadir dikala kita senang,tapi dikala kita berada dlm kesedihan & kesusahan,dia x muncul bersama kita...Tapi bila kita dlm kegembiraan,dia akn muncul kembali....

    X semua org IKHLAS bersahabat @ berkawan dgn kita...Ada jugak yg bersahabat @ berkawan dgn kita atas sbb2 utk kepentingan diri sendiri & ada juga yg bersahabat @ berkawan hanyalah utk mengambil kesempatan atas kemewahan yg org itu ada....

    Apa yg penting dlm sebuah persahabatan adalah "KEIKHLASAN"...itu adalah penting....Persahabatan x bole dibeli dgn wang ringgit....Dan seorang SAHABAT itu tidak akn mengHINA sahabatnya pada org lain + seorang sahabat itu tidak akn mengAIBkan sahabatnya sendiri pada org lain...Senang ckp,depan ckp lain,tapi belakang,MASYA-ALLAH.....

    Apa yg penting skg nie,
    Sahabat x perlu reramai,
    dpt seorang dua pun dah mencukupi sbb kalau dah ramai2 tue mcm2 hal yg bole berlaku....


    IKHLASLAH BILA BERSAHABAT DGN SESEORANG ITU & MENJATUHKAN SAHABAT KITA.....
    :)

    (mak ai panjang giler plak komen i ari nie)

    ReplyDelete
  9. all of the about...all the pahit and manis

    ReplyDelete
  10. not matter what or who r u...for me...awak adalah sorang kawan yg sgt2 best...n sorry klu saya pernah wat awak t'singgung ngan saya ya...i'm sorry tau...as i'm not perfect....

    ReplyDelete
  11. faisal..rase you lupe taruk senario H kot... kawan y tinggal kawan..cer citer cer citer....

    ReplyDelete
  12. aiman - you must be the lucky one :-)

    i used to have a best friend but now i'm not sure.

    time can change many things in life.

    ReplyDelete
  13. cw - selisih faham sekali sekala ok. tapi kalau kerap sangat, bosan pun ada :-)

    ReplyDelete
  14. small kucing - i'm getting more pahit than manis compared than my younger time :-)

    ReplyDelete
  15. norjan - thanks Jan. human being is never perfect. so do i. my apologize for any mistakes that i have said and done.

    ReplyDelete
  16. lasayee - betul juga kan. lupa pula nak buat scenario H.

    di mana buku-buku rujukan di dalam bahasa melayu, geng-geng tertentu saja dapat.

    geng-geng lain tu, dapat apa? tapi 1 kumpulan. kononnya.

    ada note ke apa-apa ke. diam seribu bahasa.

    dari time tahun pertama lagi kan. ada jawapan mikro ke apa ke. diam je.

    so, kenapa perlu stay di kumpulan yang tak dianggap kumpulan pun? dan hanya berseronok selepas exam?

    last year final exam. semua berkumpul di mana? rumah geng perempuan? saya boleh join ke? tak. so, saya tak kisah.

    tapi this year lain. saya seronok ada kumpulan yang sanggup ajak saya study sama-sama.

    notes dan tips dikongsi bersama. itu baru 1 kumpulan. ye tak?

    :-)

    so, jelas kot sekarang scenario H?

    all the best ye :-)

    ReplyDelete
  17. yes,
    tapi apapun manusia x pernah lari dari melakukan kesilapan,
    apapun bersahabatla selagi mampu...

    i tau i seorang sahabat yg baik,
    dah sthn i kenal u...

    :)

    ReplyDelete
  18. sama2..nanti raya nanti minta maaf lagi tau + kena bg duit raya...:D bila ntah nk tea skali ni...??

    ReplyDelete
  19. cw - amboi puji diri sendiri ke? he he he.

    ReplyDelete
  20. jan - haha tea? jom bila?

    ReplyDelete
  21. Friend is like a good bra,hard to find,supportive,comfortable & always close to our heart! =)

    ReplyDelete
  22. eh silap,
    i nak ckp U,
    tertaip i plak,
    opssssss...

    hahahahahahahaha...:)

    ReplyDelete
  23. hehehe...klu tea kat old town ok x??ehehehe tu bila2 pun ok ja...:D sb just nearby ja....

    ReplyDelete
  24. bau busuk tu maknanya a good frenz akan terima baik buruk kawannya n dlm masa yg sama akan berani tegur kwn die if kawan die slh..leh tak gitu?? :p

    bgn awal sbb baru sedar tk solat isyak lagi..hahaha..kantoi di situ..:)

    ReplyDelete
  25. I think friendship is like a cup and a tea. :D We must tolerate each other.

    ReplyDelete
  26. nemo - haha i heard this before. kinda agree!

    ReplyDelete
  27. jan - esok lunch nak? i exam 9-10 :-)

    ReplyDelete
  28. wai - haha takde ke komen-komen pedas? :-P

    i expect something yang pedas.

    ReplyDelete
  29. tekkaus - how i wish :-)

    ReplyDelete
  30. sumthing yg pedas eik..

    actually dlm dunia ne rsnya kwn mkn kwn yg lg byk...kdg2 hati2 mcm mn pun..terkena gak..

    so kesimpulannya...wai teringin char kuey tiaw longkang bole dak..:P

    ReplyDelete
  31. nice interpretation on friendship Faisal. True friend is the one who can accept you just the way you are.

    ReplyDelete
  32. ok...esok lunch skali...apa2 sms or call me ya:-)

    ReplyDelete
  33. nak buat lagu mana,
    masa reply komen u nie,
    dok mamai lagi...

    apapun hidup nie tanpa sahabat @ kawan x best jugak,
    x kan nak hidup sorang2 kan,
    baik hidup dlm hutan,
    lalalalalala:)

    ReplyDelete
  34. dr sam - some of them can accept the way we are but just we can't accept the way they are for some reasons.

    ReplyDelete
  35. jan - sorry tadi fb awak takde reply. lunch di Cargas Cafe je. ayam goreng and sotong goreng di situ superb!

    ReplyDelete
  36. cw - best juga tu hidup dalam hutan. bagi i tak perlu lah ada ramai kawan kalau ianya menyakitkan hati dan otak.

    ReplyDelete
  37. faisal,

    mmg btul,
    tapi mcm i berbusiness nie,
    kena ada ramai kawan,
    sbb ada jugak kwn2 yg tolong kwn,
    dlm masa yg sama ada jugak kawan yg menghancurkan reputasi kwnnya sendiri...

    so kenalah pandai memilih kwn...

    sbb tue,
    adakalanya kita nie kena ada perasaan sombong n memilih skit dlm berkawan nie,
    sbb takut akn jadi mcm nie lah...

    ReplyDelete
  38. cw - tu bukan kawan. tapi network. dalam business kita kena ada network, tak perlu kawan :-)

    ReplyDelete
  39. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Maaf lama tak ziarah kamu semua….
    Jom Terjah entry terbaru ??
    prosedur bawa masuk kenderaan luar

    diy bumper pecah bumper calar


    Apa erti kawan ?
    Jika tidak suka menolong .
    Apa erti kawan ?
    Jika asyik bermasam muka .
    Apa erti kawan ?
    Jika kejujurannya dipertikaikan .
    Apa erti kawan ?
    Jika tiada rasa sayang .
    Apa erti kawan ?
    Jika tiada belas kasihan .
    Apa erti kawan ?
    Jika kebaikan tidak dinilai .
    Apa erti kawan ?
    Jika diri tiada teman ....
    Kawan yang mulia ,
    Kawan yang sebenar,
    Kawan yang abadi..
    ILMU
    ialah kawan yang sejati !

    ReplyDelete
  40. afzainizam - sungguh mendalam ayat tuan hamba :-)

    ReplyDelete
  41. mmglah network,
    tapi ada jugak kwn2 i yg bantu promote butik i tau,
    dan ada jugak kwn2 i yg amik khidmat dr i,
    hurm....

    so berkawan itu adalah perluu selain network:)

    ReplyDelete
  42. eemm...sorry arini saya agak sibuk tu yg x buka fb langsung tu..bila sms tu baru tau awak kat cargas cafe...x apa mbe next time ya...tp awak yg blanja boleh??

    ReplyDelete
  43. fren come n go..bestfren itu wujud? impossible!

    ReplyDelete
  44. cw - ramai juga kawan you yang bertukar jadi enemy tak?

    ReplyDelete
  45. noorjan - ok je walaupun gaji you lagi besar... huhu

    ReplyDelete
  46. ayunda - haha i like your comment!

    ReplyDelete
  47. pandai2 ja kan..mana ada besar pun...biasa2 ja...

    ReplyDelete
  48. faisal,

    yup,
    yg tue i akui,
    tapi i x amik port pun coz ramai lagi kwn yg ada dgn i,
    Lagi ramai enemy lagi membuatkan i lebey kuat utk lalui khidupan ini
    dan i x KESAH pun kalau hilang kwn,
    sbb i ada seorang sahabat DUNIA & AKHIRAT iaitu mama i sendiri....

    dialah segalanya dlm hidup i...
    (u tau kan mcm mana hubungan kasih syg i ngn mama)

    :)

    ReplyDelete
  49. truth, it's hard to see genuine people these days. hmm.

    ReplyDelete
  50. cw - yep, after all family yang akan bersama sampai bila-bila.

    ReplyDelete
  51. cahaya - yeah. lets kick the bad ones! haha.

    ReplyDelete
  52. yes,
    family adalah segalanya dlm hidup kita,
    tanpa mereka kita juga tidak akn berada didunia ini,

    so hargai dulu keluarga,
    barulah persahabatan....

    :)

    ReplyDelete
  53. lets dance,
    lagu Jlo ngn Pitbull....
    "on the floor"

    hahahahahaha:)

    ReplyDelete
  54. cw - haha you jadi JLO?

    ReplyDelete
  55. i x layak u,
    huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  56. cw - haha... kenapa pulak. nak 1000 daya.

    ReplyDelete
  57. yes i know,
    tapi u tau apa akn berlaku bkn,
    penghinaan yg i akn dpt,
    huhuhu

    ReplyDelete
  58. i x kesah,
    ok saja kalau nak berangan jadi JLO,
    tapi versi "montel"

    wakakakakaka

    ReplyDelete
  59. cw - haha.. ok juga tu!

    ReplyDelete
  60. cw - entah nak agree ke tak. haha.

    ReplyDelete
  61. amboi amboi amboi,
    x tau nak agree @ tidak,
    chait...

    hahahaha

    ReplyDelete
  62. cw - haha rasa patut agree ka?

    ReplyDelete
  63. ntahlah u,
    hihihihi,
    apa yg penting enjoy....

    ReplyDelete
  64. cw - part ni i sangat setuju!

    ReplyDelete
  65. salam...singgah jap...stuju bbnor ngan cik wanie..crik la sahabat...tak yah ramai2...1,2 org ckupla...rmai pun tak gna time dalam susah...pakat diam...crik sahabat yang ikhlas dan setia tu penting..sahabat berhati mulia terima kelebihan dan kekurangan sahabatnya,,,yang penting menjaga rahsia dan keaiban sahabatnya...biasanya "kawan" ramai tak pe...kawan biasa nya Hai2 n then bye2...biasanye la..

    ReplyDelete
  66. aziekz - betul. susah zaman sekarang ni nak cari kawan yang betul-betul kawan. maksud kawan tu tak macam zaman mak ayah kita. zaman sekarang terlalu "general" sampai kita sendiri tak tahu yang mana satu kawan.

    ReplyDelete
  67. life is too short,
    don't make it shoter,
    u ingat ayat tue,
    ayat yg pernah u bg pada i suatu ketika dulu,
    smapai skg i masih pegang okeh....

    utk dijadikan kekuatan if i ada masalah,
    hihi

    ReplyDelete
  68. cw - aik macam pernah dengar je! haha.

    ye ye... ingat lagi.

    :-)

    ReplyDelete
  69. mestilah u pernah dgr sbb u yg kasi kat i suatu ketika dulu,
    wah mcm dah lama plak kan,
    hihihi

    ReplyDelete
  70. faisal,

    x silap i last year,
    bulan brapa i x ingat,
    masa tue i tgh down,
    u bg kata2 tue kat i melalui sms + i masih simpan sms itew okeh

    ReplyDelete
  71. Cw - haha thanks sudi simpan sampai sekarang. Cepat check sms tu bila date! Haha

    ReplyDelete
  72. faisal,

    u are most welcome,
    yg baik kita jadikan kekuatan,
    yg x baik kita jadikan iktibar,
    hihihihi:)

    ReplyDelete
  73. Cw - aik tak menjawab soalan pun hehe

    ReplyDelete
  74. Haha bila sms tu I sent le :-p

    ReplyDelete

Thank you for the comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...