Share your travel experience!

Tuesday, October 27, 2009

Old Town White Coffee is not halal issue again? Duh!

I got this via email:

Aslmkum…
Saya dan rakan2 sering ke cafe Old Town White Coffee duduk minum dan bincang hal business. Bila melihatkan kemajuan perniagaan mereka ada keinginan utk memulakan perniagaan ala franchise seperti syarikat Old Town White Coffee. Rakan kami telah berhubung dan berjumpa dengan pengusaha Old Town White Coffee untuk mendapatkan peluang franchisee daripada syarikat mereka dengan modal sendiri di rumah kedai yg kami miliki di lokasi strategik.
Alangkah terkejutnya kami ialah jawapan dari pihak pengusaha franchise tersebut adalah “KAMI TIDAK BERI PELUANG INI KEPADA ORANG MELAYU ISLAM UNTUK BERNIAGA”
Walhal yang memenuhkan tempat dan saling berkunjung untuk makam minum di cafe ini rata rata kami lihat adalah orang Melayu Islam kita.
Kita sering dengar kesama-rataan peluang yang di berikan oleh pihak kerajaan dan sering di tuntut hak mereka oleh bangsa Cina di Malaysia.
Dari apa yang kami alami dapat di buat kesimpulan bahawa apa yang bangsa asing pentingkan adalah perniagaan mereka dan monopoli bidang dan menidakan peluang kepada orang Melayu Islam tetapi menuntut hak sama dan membuat untung dari orang Melayu.
Lihat lah pekerja mereka semuanya pekerja asing dari Myanmar yang bukan Islam dan tiada pekerja bangsa Melayu Islam di Old Town White Coffee.
Nasihat kami wahai orang Melayu Islam dan kami sendiri hindarilah dari berkunjung ke Old Town White Coffee kerana mereka bukan memikirkan kejayaan sama bangsa Malaysia tetepi mereka Anti Islam. Fikir-fikir lah..Salam
WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam ‘WCOK’ telah beroperasi bermula sekitar tahun 1999. Dimana diawal penubuhan status HALAL sebenarnya telah diragui lagi.
Beberapa produk yang harus diragui STATUS HALAL & dikenalpasti HARAMnya ialah:-
Nissin Noodles (Mee Segera Nissin Noodles) yang diimport dari Hong Kong (tertulis dipaket bungkusan)
Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish & Nissin Noodles juga diragui status halalnya. Ini kerana pada waktu awal penubuhan White Coffee Oldtown Kopitiam 1999 tiada dipasaran Malaysia yang menjual Daging Salai HALAL. Perkara ini anda boleh rujuk kepada para penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti/ Jabatan Perhotelan @ F&B / Food & Beverages
Minyak yang digunakan didalam penyediaan menu ‘Ipoh Ho Fun @ Ipoh Kuew Teaw Sup’. Minyak tersebut dihasilkan sendiri oleh WCOK dan tidak terdapat dipasaran. Hanya diberitahu ianya minyak udang.. Tetapi adakah ianya benar & tiada campuran lain?
Herbal Jelly adalah produk yang diimport daripada China. Diberitakan, antara isi kandungannya adalah kulit kura-kura. Khasiatnya dikatakan dapat memanaskan anggota dalaman badan (persoalannya – bolehkan UMAT ISLAM makan yang terhasil daripada KURA-KURA)
Apa yang membuatkan UMAT ISLAM diMalaysia TERPEDAYA dengan status HALALnya ialah salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh JABATAN AGAMA ISLAM PERAK @ ‘JAIPK’ pada beberapa produknya dijaja dengan mengatakan JAIPK akan memberi STATUS HALAL pada semua produknya yang sehiingga kini (dari awal penubuhnnya- dekat 10tahun dah) masih lagi tidak diperoleh Sila layari laman Web WCOK. Hanya sijil halal bagi beberapa produk yang disahkan oleh JAIPK yang dijajanya. Berbagai anugerah telah diperolehi, namun STATUS HALAL BAGI RESTORENNYA masih lagi TIDAK BERJAYA DIPEROLEHI. KENAPA & MENGAPA? Maka itulah umat islam dinegara ini terpedaya dengan helah apabila nama JAIPK digunakan.
Selain daripada penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK umat islam juga terpedaya dengan paparan pekerja islam yang diambil bekerja. Dimana dengan mengatakan yakni makanan yang dihidangkan adalah halal, maka pekerja-pekerja islam ini telah terpedaya untuk berkerja seterusnya menjadi penipuan yang tidak diketahui mengenai status halal makanan direstoren tersebut. Bagi pengunjung-pengunju ng, apabila melihat Sijil HALAL yang dipaparkan (yang dikeluarkan oleh JAIPK bg sesetengah produk sahaja & bukan yang dikeluarkan oleh JAKIM yakni pengesahan makanan yang dihidangkan oleh restoren terbabit adalah HALAL semuanya) serta pekerja-pekerja islam (yang tidak mengetahui akan Status Non-HALAL yang dihidangkan. Siap pakai tudung lagi) maka dengan mudahnya mereka memasuki dan menjamahnya.
Seperti apa yang berlaku di KULIM, KEDAH bagi Kopitiam PAK’HAINAN (juga ‘TIDAK HALAL’). Sungguh menyedihkan apabila pengurus restoren beragama Islam dan berbangsa Melayu tidak mengendahkan & mengetahui status HALAL bagi makanan yang dihidangkan. Papan tanda diluar restoren juga sungguh besar menunjukkan pekerja islamnya memakai tudung menghidangkan makanan..
Begitu juga yang berlaku di TESCO Seberang Jaya, Perai pula Kopitiam WHITE HOUSE (juga ‘TIDAK HALAL’) selain menghidangkan `noodles @ mee’ yang TIDAK HALAL dan beberapa menu lagi yang tidak diketahui Status HALAL HARAMnya, mereka juga dengan selamba & tampa rasa bersalah mengunakan LOGO HALAL JAKIM tampa kelulusan. Apabila ditanya, mereka menjawab produk mereka semuanya HALAL. Dan apa buktinya bagi Noodles @ Mee Import yang dihidangkan dan beberapa produk lain, tidak tahu jawapannnya.
Di TESCO Kajang pada tahun 2006, WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam telah menghidangkan `noodles @ Meenya’ yang antara isi kandungannya terdapat ‘LUNCHEON MEAT’. Aduan telah dibuat, namun tiada tindakan daripada pejabat Agama diambil bagi men`yamak’ restoren terbabit.
Perkara ini telah disahkan oleh perkerja Islam White Coffee Oldtown Kopitiam (kini telah berhenti apabila mengetahui perkara ini) selain daripada pekerja pihak pengurusan berbangsa Cina (juga telah berhenti apabila menghadapi tekanan daripada pelanggan mengenai Status HALAL JAKIM).
Selain itu, walaupun WCOK telah membuka sehingga melebihi 100 cawangan dari tahun 1999-2008 diseluruh negara yakni dari utara hingga ke selatan namun STATUS HALALnya masih lagi tidak diperolehi. Dalam masa 10tahun, 100 cawangan telah berjaya dibuka dengan menghidangkan kepada UMAT ISLAM MALAYSIA makanan yang HARAM. Dan sungguh menyedihkan apabila pihak JAKIM selaku pihak Jabatan Agama yang bertanggungjawab dinegara ini mengambil sikap berdiam diri. Adakah seseorang dijabatan ini telah disogok agar tiada isu dibangkitkan & tindakan diambil walaupun sebenarnya telah ada aduan yang dibuat..
Apakah pihak di JAKIM hanya melihat kepentingan yang akan diperolehi dengan tindakan ini tetapi tidak PERHINTUNGAN di PADANG MASYAR nanti? Apakah perlu adanya aduan baru ada tindakan? Sedangkan pihak JAKIM telah melihat begitu ramai umat islam menjamah makanan di `WHITE COFFEE OLDTOWN KOPITIAM’ yang ‘TIADASTATUS HALAL’ dan kini terbukti ‘TIDAK HALAL’ nya. Adakah tiada pemantauan dan tindakan bagi pihak yang `TIDAK MENDAPAT KEBENARAN/ KELULUSAN’ JAIKIM menjugakan LOGO HALAL JAKIM?
Hanya beberapa Kopitiam sahaja yang prihatin & dilihat telah mendapat `PENGESAHAN SIJIL HALAL JAKIM’ walaupun baru setahun jagung dibuka. Seperti SWENZ KOPITIAM & KAPITAN KOPITIAM. Dimana melalui produk menunya didapati sememang tiada makanan yang diimport dari TAIWAN, HONG KONG & JEPUN yang kebanyakkannya tidak HALAL. Mengapa restoren ini boleh mendapat Status HALAL JAKIM & terdapat sesetengahnya TIADA HALAL JAKIM.
DIPERAK SIJIL HALAL UNTUK MINUMAN SAJA DI RANGKAIAN
KOPITIAM INI
Jawapannya MUDAH, ini kerana sesetengah hidangan makanan yang dihidangkan di Rangkaian Kopitiam seperti:-
1. WHITE COFFEE OLDTOWN Kopitam,
2. NEWTOWN Kopitam
3. WHITE HOUSE Kopitam
4. PAK HAINAN Kopitiam
5. JOM BALI Kopitiam
adalah ‘TIDAK HALAL’.

Done.

These are what I think:

 1. Is this a true story? If yes, why the writer didn’t write a complain letter to the local newspaper which can help others instead of sending email and hoping that this email will be the longest chain mail ever?
 2. If it’s not halal as stated, why apply for franchise? Now blame the authority? Weirdo.

To me it’s simple. Those franchises or products that got halal logo on them, it will never be a problem to me. I got a pretty similar email before which claimed that Colgate and Kentucky Fried Chicken were not halal. Colgate -- because it’s content. Kentucky Fried Chicken -- because of the curiosity whether the slaughtering process has been done in proper religion way.

One of the ustazs (clerics) answered – leave those things to the authority as when you probe too much about it; you can’t eat or use the product at all. So, why don’t you leave that to the authority and do your things instead of being nosy and ustaz wanna be?

Some peoples have too much free time but never use it for some benefits.

33 comments:

 1. Hmm...then why don't they approach Old Town Directly? :(

  ReplyDelete
 2. haha... agreed with u, faisal! sometimes im realllllly pissed off with the people who spread the rumors especially via email. apakah???!

  ReplyDelete
 3. So what's the real motive of these people spreading such rumours?

  ReplyDelete
 4. mmg slalu dpt email mcm ni
  as an option, mungkin kita boleh check logo nya dulu...
  kalau sah dari jakim
  then boleh la nk makan <-- kalau yakin
  tapi jika logo bukan dari jakim
  then it can be questionable..kan???
  juz my opi.

  ReplyDelete
 5. tekkaus - that is the best way!

  balqissy - yeah. this is not the right way.

  foong - boycott and racism.

  m.q - yes. agree. they should write a proper letter instead of spreading it via email like this. really make me sick.

  ReplyDelete
 6. Lah~ If really not halal... then don't go in lor... Why make the fuss? Sometimes some of this email and rumors are created by competitors themself...

  ReplyDelete
 7. lady - yes. i'd agree with you. play dirty is really intolerable! yuck.

  ReplyDelete
 8. damn. those are my favourite place..
  tawakal pada Allah S.W.T. We have to be confident dat the food was halal. But if the Halal Logo is there, why should this matters arise. hurmm... conspiracy.

  ReplyDelete
 9. honey - human especially asian loves the easiest and cheapest way to defeat their competitor.

  weirdo.

  ReplyDelete
 10. I used to believe this kinda email at first. But later on, I doubt it. If it's really non-halal. Why not lodge a strict complaint to islamic bodies regarding this matter.

  And so on, what the sender expect from this email actually? And then what? Word of mouth to prevent people from eating?

  Halal haram is a sensitive issue. And menghalalkan yg haram tu berdosa, sama juga mengharamkan yang halal.

  When will the soceity gonna learn?

  ReplyDelete
 11. cahaya - i really hope the person who started this will get punishment. it should be a lesson to everybody not to be a brat.

  they are cowards who hide themselves beneath technology.

  sigh.

  ReplyDelete
 12. o wow, i thought u pasted this msg to gain support and I was gonna advice the readers not to be too gullible over it. However, reading your thoughts towards the end is pretty much what I had in mind that is ppl should not be too extreme over statements that isn't proven true. These internet articles are intended to spark racial issues, so ppl ought to think rationally after reading it.

  On another note, It's my 1st time in your blog and it's really interesting. Will link ya.

  Salam 1 Malaysia,
  Chris.

  ReplyDelete
 13. i get dat kinda emails too..and as long as those premises has Halal logo which is not logo pelik2, its ok for me.., rumours? everybody can spread it..

  ReplyDelete
 14. chris - thanks chris for your great comment. i agree with you that the writer had hidden agenda with this email. sadly, it's too obvious.

  hopefully they will take action against the writer.

  ReplyDelete
 15. hanamichi - yes. you got the point right. i hate hidden agenda like this which can corrupt other people business.

  ReplyDelete
 16. kanesh8:42 PM

  if it is true , then the person who wrote it should send it to JAKIM or old town officials ....by sending these kind of emails it will only make people more confused ....but the internet is a place where pple say anything they want , so it can be quite difficult to trust :(

  ReplyDelete
 17. caveat emptor is rule of the day.

  ReplyDelete
 18. I've heard this rumour, but when I saw the halal sign, I have to trust it. However, reading your post today..timbul rasa was-was pulak. There are some points in there that is quite valid. I wish someone would submit this e-mail to JAKIM for clarification.

  ReplyDelete
 19. if meragui, don't go there, don't eat there la
  macam la Malaysia xde kedai lain

  as it's in Malaysia, and it's a well known shop, obviously they kena serang awal2 if it's tak halal
  but then.. ntah la kan~

  ReplyDelete
 20. I agree with you, we should leave the approval and enforcement to the relevent authorities. Thks for dropping by my vegetarian blog.

  ReplyDelete
 21. Cina bukan bangsa asing. This statement is too strong to use. I think this email is rather anti bukan islam tapi dia merungut tentang anti islam pula. We are all bangsa Malaysian.

  ReplyDelete
 22. kanesh - yes, you are right. the person should write a formal and proper letter to the authority or maybe the press so that the action can be taken.

  who is going to believe when you send through email, except dumb ones?

  doc sam - its latin: let the buyer beware?

  well, the person should use a proper method to apply caveat emptor. email is ridiculous.

  ocean girl - don't trust email unless you can prove its right by contact JAKIM today.

  sigh.

  adila - correct. those who curious about its halal logo, better don't go.

  JAKIM please find out the writer!

  pete - yes. they know better :)

  jam - yes, we should follow indonesia, bangsa indonesian :)

  ReplyDelete
 23. Anonymous4:51 PM

  sepatutnya kalo haram...kerajaan patut ambil tindakan....

  ReplyDelete
 24. yep, the problem is kenapa si penulis tidak menulis surat formal kepada pihak berkuasa dan media massa?

  ReplyDelete
 25. dont go there la if u feel doubt...
  i alwiz lepak there and other races also...
  i dont know la whether to believe all this rumours or not...
  just forgive the person who is spreading this...

  ReplyDelete
 26. i never believe such rumors. sucks :)

  ReplyDelete
 27. Let me tell u this. I got the same email forwarded to me end of last year, if I'm not mistaken. So I asked to my fellow batch mate of its authenticity. Thanks to him, he called up the person in charge in Old Town White Coffee and also to JAKIM. Apparently, OTWC gave their halal certificates in branches throughout the country. They scanned it to him so the rumors will stop. I then forwarded the reply email to those persons who have forwarded to me earlier on.

  Let me have ur email add, and perhaps you can enlighten the readers and also give a spank to those who forward them as such.

  u know my email add, dont ya?

  ReplyDelete
 28. sadly i don't have your email address. i have leave a comment in your blog zara :)

  ReplyDelete
 29. dah dpt email I ke?

  ReplyDelete
 30. zara, dah. sorry terlupa reply email pula, sebab lepas baca ke tandas! emergency :P

  thanks :)

  ReplyDelete
 31. Anonymous2:32 AM

  LOGO HALAL YG DIPAPARKAN SEKARANG DARI JAKIM KER??? KENAPA MCM TAK SAMA JER? PLS TOLONG CHECKKAN SAMA2 UTK SAYA AT http://www.islam.gov.my/portal/#

  ReplyDelete
 32. anonymous - hmm, kalau tak sama kenapa tak buat aduan di bahagian aduan tu? i mean, web yang you kasi tu :)

  ReplyDelete
 33. Let join here to say about the OTK Problem~http://www.facebook.com/stupidoldtownwhitecoffee

  ReplyDelete

Thank you for the comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...