Share your travel experience!

Monday, October 11, 2010

bad accident: delima express bus from malacca to kuala lumpur

The worst accident in 2010. 11 died and 40 injured. involved 2 busses, 1 van and 3 cars. it happen when the express bus - Delima couldn’t control and went to the other side which is against others.

that’s why i don’t like to travel by bus :(

my condolence to the victims. God bless.

 

(source: jard)

76 comments:

  1. O gosh, now I have to think twice before taking the bus from Melaka to Penang ><

    ReplyDelete
  2. chris - yeah :( how to travel to muar? the only way is by car :( hate careless bus driver!

    ReplyDelete
  3. tekkaus - the worst :(

    ReplyDelete
  4. Oh my.. is that a child I see?

    No wonder my sister was so traumatised when she got back home. She passed the scene and was so shaken by it.

    My thoughts and my prayers go out to the victims and their families.

    To all who are driving, please please be safe.

    ReplyDelete
  5. ok.thanks for the updating..td dorng sembang2 dlm lif pasal ni n i know nothing..hampeh punye citizen...heehee...
    ngeri... :(
    nsb x naik kl..kalo x, mesti smpai jb subuh..

    ReplyDelete
  6. astaghfirullahalazim..
    missed berita smlm..

    ReplyDelete
  7. gosh...horrible. I had a shock when read this post. Was not up todate. A fren was coming back from MLK on the same day. Thank God she and her family are ok.

    ReplyDelete
  8. heard about it. crazy insane punye collision, scares the sh*t out of me, man.

    oh yes i've responded to your comment on spd's blog. i just hope you won't drag the topic. XD

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:44 PM

    i was traveling from melaka to kl at 1am where it is still jam due to this incident….

    despite the horror scene, a few buses on my lane were still speeding after the jam…

    someone must look into it as innocent lifes is at stake…

    ReplyDelete
  10. condolences to those victims..see the unique date also list unlucky experience..sad..

    ReplyDelete
  11. yikes... that is so terrible...especially the 4th photo... so horrifying... felt pity for the victims....

    ReplyDelete
  12. Saya pun balik dari Seremban ke KL malam tu, saya tengok memang pemandu bas memandu sangat laju, sambil memotong ikut lane kanan. Tak ada pemantauan/control yang menyebabkan mereka berani memandu laju macam tu.

    ReplyDelete
  13. Hait, sepatutnya setiap kenderaan berat/penumpang yang boleh menyebabkan kemalangan maut melibatkan ramai orang yang tak berdosa dipantau dan diletakkan loceng amaran. Kalau memandu lebih 90km/j, loceng amaran akan berbunyi dan memberikan amaran kepada pemandu dan kenderaan lain. Biasa la, sifat manusia, kalau kena pantau baru takut.

    ReplyDelete
  14. shemah - i got more pictures to share. i was busy at work and did not manage to save them into my external hard disk. will do it tomorrow and share them here.

    you know what, because of these pictures i feel like i won't be travelling by bus anymore. plus, i feel insecure driving... in malaysia.

    ReplyDelete
  15. hana - yeah. i pun terbaca semalam. then terus update mana tahu ada yang belum tahu tentang news ni.

    sedih kan?

    ReplyDelete
  16. nikli - al fatihah buat mangsa.

    ReplyDelete
  17. smallkucing - scary isn't it? my colleague said, sometimes... even when we drive safe we never know about other driver. they might be careful, or they might be not.

    ReplyDelete
  18. nani - yeah, very scary... indeed.

    spd's blog? er which one? sorry i'm not taking permanent head damage cert yet but almost, i suppose =p

    ReplyDelete
  19. Now aku travelling by bus to KL..
    Double decker, Durian Burung.. Baru nak masuk tol juru.. Depart from bworth at 130am tadik..

    Tp so far, driver ni bawak slow..
    Hopefully selamat sampai..

    ReplyDelete
  20. anonymous - since everybody knows that speed trap during the daytime only, they should change to... er, maybe 24 hours a day? so that none of the silly/careless bus drivers can drive recklessly!

    hate when innocent drivers die because of careless ones :(

    ReplyDelete
  21. ayunda - we're waiting for this great date 10.10.10 but horror incident happen, instead.

    ReplyDelete
  22. blue - yeah blue. i got a lot more pictures to share :(

    ReplyDelete
  23. telokmas - kalau tak silap saya, highway tu highway baru kan? saya dah guna highway tu sebanyak 2 kali dan saya dapati memang kenderaan di situ terutama kenderaan berat selalu memandu dengan sangat laju.

    diharap pihak berkuasa dapat memngambil tindakan yang sewajarnya.

    ReplyDelete
  24. arigato - betul. pemandu bas kebanyakan saya tengok dah macam genster pun ada. tak hiraukan orang lain. walaupun penumpang sendiri.

    ReplyDelete
  25. nikli - don't worry aku doakan semoga selamat sampai. aku dah macam serik nak ke muar naik bas. driver mayang sari bawa, boleh tahan laju dan reckless.

    ReplyDelete
  26. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah... kerana banyak hal yang perlu kami uruskan... nanti kami ceritakan ye..
    Ok kami sambung lah persahabatan kita yang lama tak berkunjung ye...

    wooooo amat dahsyat dan terburuk... bagi yang di timpa musibah kami tumpang simpati... harap bersabar menghadapi situasi....

    kami doakan keselamatan dan kesejahteraan kalian....

    begitulah ketentuan ..malang tak berbau... bersabarlah ye

    ReplyDelete
  27. Kesian MyVi tu....Kira penyelamat untuk penumpang bas. Kalau tak, ramai lagi penumpang bas yang mati, kalau bas terhempas dan terseret ke jalan raya.

    ReplyDelete
  28. terkejut dengan citer nih...

    salam takziah.....

    ReplyDelete
  29. wew bus accidents was really alarming nowadays
    my god whatta huge disaster it had been

    ReplyDelete
  30. i pity those innocent lives ruined in this accident may their soul be in heaven and at peace

    condolence to Malaysia for this huge lost

    ReplyDelete
  31. in spite of this tragic bad news have a great day buddy

    ReplyDelete
  32. Bro it is official: Our new Proton Waja 2 Lancer is called Proton Inspira (unless if the flyer is fake). :) http://www.tekkaus.com/2010/10/proton-inspira-new-proton-waja-lancer.html

    ReplyDelete
  33. Anonymous6:06 AM

    Nice story you got here. It would be great to read more concerning this theme. The only thing your blog needs is a few photos of some devices.

    Alex Stepman
    jammers

    ReplyDelete
  34. Saya rasa ada undang2 yg akan membenarkan penumpang untok menghalang pemandu yg memandu melebihi had yg dibenarkan..

    ReplyDelete
  35. Saya rasa ada undang2 yg akan membenarkan penumpang untok menghalang pemandu yg memandu melebihi had yg dibenarkan..

    ReplyDelete
  36. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah... Emmmm Rasanya kesedaran atas jalan raya orang kita masih di tahap rendah... dah macam-macam langkah kerajaan buat namun tak ade kesa pun....

    apa pun simpati atas kejadian ngeri itewww....

    ReplyDelete
  37. afzainizam - betul tu. kadang-kadang malang tidak berbau. disebabkan kecuaian pemandu lain, pemandu yang tidak bersalah dan memandu dengan cermat ditimpa musibah yang sama.

    ReplyDelete
  38. hasri - bukan myvi tu saja, malah beberapa kenderaan lain termasuk motosikal juga menjadi mangsa.

    ReplyDelete
  39. yanie - yep. paling ngeri di tahun 2010.

    ReplyDelete
  40. poorprince - yeah. bus is a huge vehicle but yet most of the driver drive fast and carelessly.

    ReplyDelete
  41. poorprince - yeah, innocent ones were the most pitiful.

    ReplyDelete
  42. poorprince - you too bro!

    ReplyDelete
  43. tekkaus - are you going to buy?

    ReplyDelete
  44. mozh - masalahnya, mahu tak pemandu tu ikut cakap penumpang?

    ReplyDelete
  45. mozh - internet slow? :)

    ReplyDelete
  46. afzainizam - kesedaran tu tak ada. susah la orang malaysia ni!

    ReplyDelete
  47. Bila i tgk gambar2 dan video2 pasal kemalangan nie,
    Zupp darah tinggi i terus naik,
    Entahlah i jadi fobia sgt....

    Pengalaman i ngn mama sendiri naik bas durian burung yg suka bawak laju amat2 menakutkan kami berdua,
    Bayangkan lps skit dr terowong kat jelapang tue,
    Diorg still bole pandu dgn laju wpun kat situ ada selekoh tajam,
    Dahlah bus double dacker,
    Kami plak duk belah atas,
    Lagilah rasa terhuyung hayang,

    Dan lps dr kemalangan2 yg kami dok dgr mcm bas AB ekspress,SANI ekspress,
    Terus kami naik train,
    Biarlah 10jam dlm tue asalkan selamat...
    Kadang2 pemandu nie dah memandu dgn sebaik yg mungkin,
    Tapi kenderaan lain plak yg hentam....

    Apapun ini adalah kemalangan yg terburuk selepas kemalangan bas sani ekspress di perak thn lps x silap....

    Al-fatihah buat mangsa,
    Dan salam takziah buat keluarga mangsa.....

    ReplyDelete
  48. wanie - yep. i pun dah fobia. naik flight je kot sebab train lagi lambat.

    ReplyDelete
  49. Flight pun ok gak,
    Tapi i ngn mama lebey suka naik train,
    Amik yg tempat tido,
    Bertolak kul 7 ptg mcm tue,
    Sampai kl kul 5 lebey,
    Bestttt ;)

    U,
    Nanti doakan i ngn mama selamat pegi dan blk ke kl nanti ok,
    Nie kali pertama nak bawak sipepel ke kl setelah sethn lebey x drive ke sana lps kami xcident bln mac thn lps....

    ReplyDelete
  50. But the problem now is not just travelling on the bus! The victims are also those on the other side of the road where the bus crashed into!

    You can be the safest and most careful driver in the world but you still cannot avoid a bus that heads into your direction from the other side of the highway!! Tragic!!!

    ReplyDelete
  51. Obviously the bus driver was speeding otherwise the bus would never crash to the other side.

    The authorities should immediately fit all buses with the speed limit device to stop all buses from going over the speed limit to prevent future occurences.

    ReplyDelete
  52. wanie - eh bukan nak naik train ke?

    ReplyDelete
  53. foong - what about plane?

    ReplyDelete
  54. foong - i bet there's a rule but the bus drivers never obey.

    ReplyDelete
  55. sedih sgt...

    rsnya bas tu laju kan..

    alfatihah utk sumer mangsa

    ReplyDelete
  56. wahidah - sepatutnya. tapi kita tak tahu apa kata saksi.

    ReplyDelete
  57. Faisal,

    X dear,
    Kali nie kitaorg naik kete sbb nak kena antar si ecah blk kolej dier,
    Byk brg yg nak kena bawak,
    + mama nak beli brg2 pengantin tuk wedding bln nov & dec nanti.....
    (doakan utk kami yer)

    Wai,

    Skg nie yg wanie dgr keterangan2 yg diberikan byk bercanggah,
    Ada saksi ckp pihak media pusingkan citerlah,
    Dan ada yg ckp mmg btul bas tue pandu lajulah,
    Dan ada jugak saksi lain ckp pada masa kejadian jln ke arah utara jammed,
    Jadi mcm mana bas nak dipandu laju,
    Entahlah,
    Nak ckp apa pun dah x tau,
    Perkara dah berlaku,
    Apapun harap pihak kerajaan especially dr jabatan yg berkaitan,
    Pantaulah dan buatlah sesuatu supaya perkara2 mcm nie x akn berlaku lagi...

    ReplyDelete
  58. wanie - ok i doakan. ramai juga termasuk lecturer i cakap jalan tu 'berhantu'. selalu orang nampak ada perempuan bawa bayi melintas jalan termasuk lecturer tu sendiri.

    ReplyDelete
  59. Faisal,

    Tq babe....
    Sbb tue sebelum kita memulakan perjalanan,
    Kita kena baca doa dulu semoga perjalanan kita lancar pergi dan blk....
    -Amin-....

    Owh ye ker,
    I pernah dgr jugak,
    Jln highway kat "Gurun" tue pun,
    Mcm2 jugak yg i dgr,
    Tapi tuelah kan...
    Hurm....

    Tatuttttttlah

    ReplyDelete
  60. wanie - drive slowly. kalau letih rehat dulu dekat R&R.

    ReplyDelete
  61. Dear buddy,

    Alhamdullilah i ngn mama selamat pergi dan blk,
    Wpun ada beberapa dugaan yg kami lalui spanjang pjlnan,
    Tapi alhamdullilah,
    Kami selamat juga tiba...

    Cuma apa yg i kesalkan sikap pemandu bas & lori yg masih suka pandu dgn lajunya,
    Cara pemanduan mereka amat menakutkan tamvahan plak bila time hujan....
    Adoilah.....

    ReplyDelete
  62. wanie - polis kena ambil tindakan tegas. selalunya dorang tahu malam sure tak ada road block.

    ReplyDelete
  63. Faisal,

    Masalahnya siang pun diorg bawak laju,
    Yg paling i geram tue diorg akn rapatkan kenderaan mereka ngn kenderaan kita,
    Tambah kalau ada 3 lane lagilah,
    Kalau kita berada di lane ke-2,
    Diorg akn akn bg lampu tinggi suruh kita ke lane paling kiri utk beri laluan...
    Selagi kita x ke kiri dia akn rapatkan kenderaan pada kita,
    Geram tul....

    ReplyDelete
  64. boleh report kan? ambil no plate dan sms. tapi selalunya tak ada tindakan pun. apa kata ambil no plate dan letak dalam fb!

    ReplyDelete
  65. Faisal,

    Tau x per,
    Dulu skali pernah gak buat report,
    Sudahnya....

    Kali nie terlupa nak amik no plat sbb terkejut x abis lagi masa tue...

    Tapi btullah u,
    Kalau kerajaan still x amik tindakan,
    Akn bertambah lah lagi kemalangan mcm smlm kat genting sempah,
    Dah 7 nyawa melayang...
    Hurm...

    ReplyDelete
  66. tu pasal. takkan sampai 10.10.10 nak berulang kembali?

    ReplyDelete
  67. Faisal,

    Tue pun dah terjadi kembalikan smlm di genting sempah,
    Dah berapa org mati ...
    Puncanya pemandu memandu dgn laju,
    Mcm mana tue....

    ReplyDelete
  68. pemandu banduan ke dorang ambil tu?

    ReplyDelete
  69. faisal,

    yg kes jumaat lps,
    pemandunya tidak ada lesen memandu,
    sebenarnya pihak syarikat dah tahu yg brek bas tue x jalan,
    tapi still nak meneruskan perjalanan jugak,
    mcm mana tue,
    hurm....

    x pasal2 melayang 7 nyawa,
    hurm...

    ReplyDelete
  70. yang dia cacat tu ke? ada sebelah tangan je?

    ReplyDelete
  71. Faisal,

    Cacat?
    Sebelah tgn?
    Mana u tau...

    ReplyDelete
  72. eh yg dalam paper hari ni tu mana satu ek

    ReplyDelete
  73. Faisal,

    Xder plak diorg mention pemandu bas tue cacat,
    Yg lain kowt...
    X silap i yg nie indian man usia dlm4+ mcm tue

    ReplyDelete
  74. oh yg tu yg lain kot. yg tu yg geng budak sekolah ke genting. pemandu bas tu tak ada lesen bas dah 5 thn tp syarikat bas tu nak dia drive juga. pemandu tu pula cacat ada sebelah tangan saja. terbabas di genting.

    ReplyDelete

Thank you for the comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...